Ozonul este o formă alotropă a oxigenului, a cărui structură conține 3 atomi de oxigen. Este produs în mod natural în atmosferă, sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, fiind un indicator al poluării la nivelul solului.
Deși cunoscut din 1840, a fost utilizat pentru întâia oară, în scop medical, în timpul Primului Război Mondial, pentru a vindeca plăgile (rănile) soldaților germani, iar ulterior a fost folosit în terapia cancerelor și a cangrenelor. De asemenea, are multiple utilizări non-medicale, cum ar fi prelucrarea apei, a aerului etc.
Ca orice medicament sau procedeu medical, terapia cu ozon are multe beneficii, dar în același timp este toxic dacă este inhalat în cantități mari, deoarece tractul respirator nu are sistem antioxidant propriu. În practica curentă, ozonul se administrează în amestec cu oxigenul, concentrațiile de ozon fiind de ordinul microgramelor, practic toxicitatea ozonului limitându-se la iritație și durere minora la locul injectarii, timp de câteva minute.
Cum se administrează ozonoterapia?
În funcție de patologie, putem opta pentru administrarea sistemică a ozonului (auto-hemoterapia majoră, auto-hemoterapia minoră sau insufație rectală), respectiv pentru administrarea locală (injecții subcutanate, intramusculare, insuflație vaginală, saci cu ozon, administrare topică de creme, uleiuri sau apă ozonizată). Metodele de administrare a ozonoterapiei au indicații, contraindicații, riscuri și costuri diferite în funcție de patologie și de factorii individuali.
Cum acționează ozonul?
Mecanismele de acțiune ale ozonului cuprind:
- modularea producției de citokine în celulele imune;
- dezinfecția și sterilizarea rănilor infectate sau cangrenelor;
- creșterea oxigenării țesuturilor;
- îmbunătățește supravegherea imunologică anti-canceroasă și este tratament adjuvant al neoplaziilor;
- crește densitatea osoasă în osteoporoză;
- stimulează funcțiile imunologice celulare;
- modulează activitatea excesivă a anticorpilor din bolile inflamatorii cronice și autoimune;
- are efect virustatic asupra virusurilor hepatitice și HIV, prin stimularea producerii de interferon;
- activitate antiinflamatorie importantă;
- îmbunătățește vindecarea rănilor.
Unde poți efectua ședințe de ozonoterapie?
Te așteptăm în București la Clinica de Medicină Integrativă - VERONIKI Life pentru a simți efectele benefice ale terapiei cu ozon. Pentru detalii, ne poți contacta la 021.232.98.41 sau ne poți scrie la office@veronikilife.ro .