Un simplu rezultat pozitiv al unui test COVID-19 poate însemna pentru unii dintre noi un factor generator de stres și de anxietate. Încă nu se cunosc detalii suficiente despre cum se manifestă acest virus, iar simptomatologia pare să varieze de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, de istoricul medical, de afecțiunile curente, de stilul de viață etc.
În plus, pe lângă rezultatul pozitiv, izolarea este un alt factor ce contribuie la modificarea nivelului de anxietate și depresie. În contrast cu orice altă boală, pentru a cărei recuperare medicii recomandă aparținătorilor să petreacă timp alături de cei dragi cu scopul de a facilita recuperarea, de la începutul acestei pandemii ni s-a tot transmis că trebuie să ne izolăm pentru a îi proteja pe cei apropiați, zdruncinând astfel obiceiurile și credințele de până acum.
Cercetătorii afirmă că boala generată de virusul Sars-COV2 nu se limitează doar la nivelul aparatului respirator, aceasta putând ataca numeroase alte organe, printre care și creierul. Astfel, au fost raportate numeroase simptome neurologice precum: amețeli, stări de confuzie, delir, dureri puternice de cap etc., care pot avea ulterior un impact asupra somnului. Dacă te îmbolnăvești de COVID-19 este esențial să urmezi sfaturile medicului și să acorzi o atenție deosebită alimentației (alegând să consumi alimente nutritive) și programului de somn. O parte importantă a recuperării o reprezintă odihna și respectarea orelor de somn. Scăderea calității somnului poate declanșa apariția insomniilor, favorizând instalarea stărilor de anxietate și depresie.
Care sunt simptomele stresului apărut în pandemie?
Cum se manifestă stresul pandemic?
Mulți dintre noi se simt obosiți de măsurile pandemice (distanțare socială, purtatul măștilor, limitarea anumitor activități economice / sociale etc.) și doresc să se simtă din nou liberi și să revină la obiceiurile de dinaintea apariției virusului. S-a observat apariția oboselii după luni întregi în care a fost investit timp suplimentar, dar și energie pentru a gestiona acest nou stil de viață, generat de pandemie. Din nefericire, această oboseală accentuează nivelul de stres și se poate transforma ulterior în manifestarea unor stări de epuizare, furie, nervozitate și/sau anxietate.
Au fost afectate toate grupele de vârstă: școala online a modificat natura relațiilor, precum și activitățile desfășurate de copii și adolescenți, mulți dintre cei mici manifestând stări de anxietate. În majoritatea cazurilor, nivelul de stres al adulților crește atunci când este vorba despre sprijinul familiei și al copiilor. Pentru vârstnici, au fost raportate sentimente de izolare și singurătate, stări care sunt dificil de acceptat sau de gestionat.
Teama, îngrijorarea, tristețea, oboseala, amorțeala sunt răspunsuri emoționale firești care apar pe durata unei crize de sănătate așa cum este cea generată de virusul Sars-COV2, însă impactul acestora asupra stării de sănătate nu trebuie neglijat sau ignorat.
Iată câteva recomandări care te pot ajuta în depășirea unor momente dificile:
Îți recomandăm, de asemenea, să aplici tehnici de relaxare precum: respirația profundă, meditația, relaxarea musculară. Totodată, acupunctura, homeopatia, terapia cranio-sacrală, psihoterapia, terapia florală Bach sau ozonoterapia sunt câteva terapii medicale complementare care îți pot oferi suport în depășirea unor momente dificile sau stresante. Îndrăznește să ceri ajutorul de fiecare dată când simți nevoia!
Unde pot efectua tratamente complementare pentru reechilibrare emoțională?
Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale terapiilor complementare. Pentru mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro.