Ce este disbioza?
Organismul nostru este colonizat cu bacterii inofensive alcătuind așa-numita microbiotă. Majoritatea bacteriilor care intră în compoziția microbiotei aduc beneficii sănătății noastre și contribuie la derularea proceselor naturale din organismul nostru. Însă, atunci când una dintre coloniile de bacterii suferă unul sau mai multe dezechilibre, se poate instala disbioza.
Disbioza se poate manifesta sub forma unor dureri suportabile de stomac, cu caracter temporar. În astfel de cazuri, de obicei, organismul nostru poate corecta singur acest dezechilibru, nefiind necesar tratament medicamentos. Însă, atunci când simptomele persistă și devin supărătoare, se impune un consult de specialitate și un tratament adecvat.
Care sunt factorii care declanșează disbioza?
Orice modificare a echilibrului florei intestinale (microbiotei) poate determina apariția disbiozei. Adesea, apariției disbiozei la nivelul tractului gastrointestinal (stomac și intestine) este determinată de factori precum:
- Schimbare în alimentație: creșterea aportului de proteine, zaharuri și / sau aditivi alimentari
- Consum accidental de chimicale (pesticide ori fructe sau legume nespălate)
- Consumul a mai mult de 2 băuturi alcoolice / zi
- Administrare de tratament medicamentos care afectează flora intestinală (antibiotice, antiinflamatoare etc.)
- Igienă dentară necorespunzătoare (care favorizează înmulțirea bacteriilor nocive în cavitatea bucală)
- Nivel ridicat de stres și / sau anxietate (care influențează sistemul imunitar, slăbindu-l)
- Contact sexual neprotejat (prin răspândirea bacteriilor nocive, dacă există)
Care sunt simptomele disbiozei?
Cum pot identifica și trata disbioza?
Diagnosticarea disbiozei se face cu ajutorul unui test de materii fecale ce presupune evaluarea calitativă și cantitativă a compoziției florei intestinale. Rezultatul testării contribuie semnificativ la stabilirea cauzelor diverselor boli și la configurarea unor tratamente personalizate, inclusiv a dozării corecte în tratamentele cu probiotice și prebiotice.
Aceste teste sunt cunoscute sub denumirea de FlorInScan și FlorInScan Plus.
Varianta de bază a testului pentru evaluarea cantitativă a microflorei (FlorinScan) presupune:
o identificarea celor 24 de grupuri/specii de bacterii relevante clinic din flora aerobă și anaerobă, fungi și drojdii;
o proba de digestie;
o determinarea pH-ului;
o determinarea elastazei pancreatice;
o testul de hemoragii oculte.
Suplimentar, FlorinScan Plus include, pe lângă cele menționate anterior, și dozarea unor markeri imunologici și inflamatorii:
Însă atât FlorinScan, cât și FlorinScan Plus pot avea opțiunea de determinare a zonulinei (un biomarker relevant pentru permeabilitatea intestinului) și a histaminei.
Unde poți efectua testul diagnosticarea disbiozei?
Te așteptăm în București la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a intra în posesia kitului necesar recoltării probei. Pentru programări și detalii suplimentare, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro.