Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Formular inscriere la atelier

Anemia copilului - posibilități de tratament gemoterapeutic

 

Am auzit cu toții despre anemie, fie din grupul de prieteni, fie de la televizor, reviste sau din alte surse. De obicei se spune despre o persoană că este “anemică” dacă aceasta se simte obosită, apatică, somnolentă, fără putere, cu necesitate crescută de somn și care din această cauză nu își poate desfășura in condiții normale activitățile. Parțial este adevărat, dar aceste manifestări pot apărea și în altă patologie, de aceea este bine să ne adresăm medicului dacă aceste simptome le avem noi sau copilul nostru.Anemia copilului - tratament gemoterapie - VERONIKI Life

Anemia este modificarea cea mai frecventă și in același timp cea mai importantă a eritocitelor (globulele roșii). Se poate defini ca și diminuarea numărului, dar și a volumului eritrocitelor tradusă prin scaderea hemoglobinei circulante, cu sau, uneori, fără scăderea numărului de eritrocite, adică a hematocritului. Valoarea normală a hemoglobinei și hematocritului variază in funcție de vârstă, de aceea interpretarea analizelor de laborator este important sa fie facută de catre un medic, doar acesta poate corobora datele clinice obtinute prin consultarea copilului cu cele de laborator și stabili diagnosticul. În același timp, conform ultimelor studii, pentru a se stabili diagnosticul de anemie sunt necesare mai multe masurători consecutive care să inregistreze valori mai mici decât cele considerate normale conform vârstei copilului. Este importantă și clasificarea morfologiei eritrocitelor precum și a structurii acestora, prin calculul asa-numiților indici eritrocitari, notați cu VEM, HEM și CHEM pe buletinul de analize de laborator.

Sigur că diagnosticarea anemiei nu se poate face doar prin consultație, inspecția mucoaselor sau a pielii, știut fiind că o paloare nu înseamnă întotdeauna anemie iar de multe ori anemia este asimptomatică în cazul copiilor, aceștia tolerând valori foarte mici ale hemoglobinei în special in cazul anemiilor cu instalare lentă. Uneori cei mici găsesc energie pentru joacă chiar dacă starea lor fizică este destul de severă, de aceea este bine să le facem analizele de laborator anual chiar dacă nu sunt indicii că ar suferi de vreo boala. Știți că este mult mai ușor să previi decât să vindeci iar dacă e să vindeci, să fie dintr-un stadiu cât mai precoce.

Să trecem pe scurt în revistă principalele cauze ale anemiei copilului, pentru a știi cum să o prevenim. Cea mai importantă cauză este aportul insuficient de fier, când numim anemia ca și feriprivă, formă de anemie carențială apărută cel mai frecvent la sugar și copilul mic, reprezentând peste 90 la sută din cazurile de anemie la această categorie de vârstă. În cazul sugarului, greșelile cele mai frecvente ale părinților constatate in cadrul consultațiilor sunt: alimentația prelungită cu lapte de vacă, sărac în fier, abuz de făinoase, acestea scăzând absorbția fierului prin formare de săruri insolubile, diversificarea incorectă și tardivă. Cauze favorizante sunt prematuritatea, gemelaritatea, parazitozele intestinale, rahitismul, diareea cronică sau boli rare precum celiachia, avitaminoza B6. Pierderile de fier prin mici sângerări repetate sunt cauze mai rare de anemie la copil, datorate unor parazitoze, alergia la proteinele din lapte de vacă sau polipoză intestinală.

Semnele clinice care trebuie să determine părinții copilului să se adreseze unui medic sunt destul de nespecifice: somnolență, apatie, oboseală la supt in cazul unui sugar, apetit capricios, curbă ponderală staționară, tegumente palide, in special la palme si tălpi, retard în dezvoltare, păr friabil, tahicardie, uneori suflu sistolic, limbă lucioasă iar în cazul prescolarilor si școlarilor se poate adăuga reducerea capacității de concentrare și alterarea performanțelor școlare prin hipoxia cerebrală datorată anemiei.

Gemoderivatele, prin principiile active conținute, acționează prin stimularea reechilibrării homeostaziei celulare și tisulare, crescând producția de eritrocite în cazul deficitului acestora. Tratamentul gemoterapic cu posibilitatea de a fi indicat în anemie este complex. Unul dintre cele mai importante gemoterapice utilizate cu succes în tratamentul acesteia este Extractul de mladite de Tamarix gallica sau Cătina roșie. Acesta crește formarea de globule roșii, administrat pe termen lung. Se poate asocia cu Extractul de mlădițe de Rosa Canina sau Măceș, cu acțiune importantă antianemică, vitaminizantă, antiastenică, preparat pe care îl puteți administra copilului în perioadele mai grele la școală, cu concursuri școlare sau teste, când observați că este mai obosit, inapetent, chiar și profilactic, când analizele de laborator indică valori normale ale hemoglobinei și hematocritului.

Extractul din muguri de Abies Pectinata sau Brad Alb completează tratamentul gemoterapic al anemiei, cu acțiune importantă inclusiv asupra metabolismului osos, favorizând fixarea calciului în os și producția de eritrocite, caracteristici care fac din acesta un important remediu pediatric încă din primele luni de viață.

 

Unde poți efectua o consultație de gemoterapie?

Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți rezultatele benefice ale gemoterapiei. Pentru programări sau mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro

 

Text: Dr. Adrian Alecu, Coordonator Medical Veroniki Life
medic primar medicină internă, asistent universitar UMF Târgu-Mureș,
formator în homeopatie și gemoterapie, experiență în ozonoterapie

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București