Scurt istoric al termografiei în medicina românească
Prima termografie a fost efectuată în 1957. Metoda a căpătat amploare, fiind extrem de căutată în anii ’80. Ulterior, din cauza supralicitării metodei şi a impedimentelor tehnice, a căzut în dizgrație. În medicina militară au practicat termografia în cadrul INMAS Bucureşti: Col. Dr. Anton (1980) şi dr. Necula Eugen (2000). După o perioadă de stagnare în România, după anii 2000, termografia a fost redescoperită și utilizată, fiind bazată pe tehnologia computerizată şi pe apariţia unor camere de termoviziune relativ accesibile pentru medicina privată.
Ce este termografia ?
Termografia medicală este o metodă de vizualizare a diferențelor de temperatură dintr-o zonă anatomică. Termografia de contact este o metodă de obţinere a hărţilor de temperatură prin senzori de contact direct cu zona de investigat .
Termoviziunea este metodă prin care se folosește o cameră de luat vederi în infraroșu, pentru a crea o fotografie digitală, o ”hartă” termică. Astfel, din punct de vedere medical, obținem o imagine în infraroșu a corpului uman sau a unei părți din corpul uman.
Care sunt motivele pentru care temperatura pe o zonă anatomică ar putea crește?
Adânciturile, pliurile, zonele în care avem vase sanguine superficiale sunt mai calde în mod normal, natural. Pentru celelalte zone, hipervascularizația este cea care duce la creșterea temperaturii. Dar hipervascularizația este efectul creșterii metabolismului local, iar metabolismul local crește frecvent în caz de infecție, inflamație sau cancer.
Cum ne poate ajuta termografia?
Prin utilizarea termografiei, putem afla date despre metabolismul organismului nostru ori doar a unei regiuni, fără a putea face aprecieri certe despre mărimea - dimensiuni, volum – unei formațiuni anatomice. Este, așadar, o analiză funcțională și nu una structurală precum cea oferită de echografie, mamografie sau tomografie.
La altă scală, similar este PET-CT, ce poate oferi la fel date despre metabolismul, viteza de multiplicare a unor celule dintr-o zonă anatomică, dar putând vedea și în profunzime, folosind alte principii de fizică.
Evident, termografia are limitări ținând cont de faptul că temperatura la suprafața corpului reflectă procesele situate la profunzime redusă și mult mai puțin din adâncime, dar și așa informațiile pe care le aduce pot fi de mare valoare.
Cu ajutorul termografiei pot fi diagnosticate cu o probabilitate crescută afecțiuni precum: afecțiunile ORL, ale tiroidei, tegumentelor, articulațiilor sau ale circulației membrelor. Dar cele mai importante afecțiuni care beneficiază de utilizarea termografiei ca investigație sunt tumorile din zone accesibile: tiroidă, tegumente, sâni.
Fiind o metodă de investigare fără contact, neinvazivă, neiradiantă, termografia poate fi repetată oricând, fără a ne supune organismul la vreun risc. Investigația termografică se poate efectua fără a fi necesară o pregătire prealabilă.
Unde poți efectua termografie medicală?
Vino în București la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru investigații medicale pe baza termografiei. Pentru programări, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro